Enstrümanlar

Anasayfa / Enstrümanlar
Enstrümanlar

Sanatçı: Etem Şahin
Sergi Tarihi: 11 Eylül – 29 Aralık 2017


 

‘Enstrümanlar’ sergisinin çıkış noktası kelimenin tam anlamıyla bir enstrümana, Galeri 5 sergi mekânında daimi olarak yer alan piyanoya dayanıyor. Etem Şahin’e göre bu piyano, bir enstrüman olmasının yanı sıra beklenmedik şekilde bir galeri mekanında var oluşuyla, Galeri 5 sergi alanını diğer sergi mekanlarından ayıran bir nesne aynı zamanda. Şahin’in bu nesneden esinlenerek mekâna özgü bir şekilde ürettiği ‘Piyano İçin Etüd 1’ isimli işi mekânda yer alan piyanonun yağlı boya resmi. Ancak Galeri 5 sergi alanında, orijinalinin arkasında anlam kazanan bu iş, bir yandan mekânının biricikliğini işaret ederken diğer yandan kendi biricikliğini oluşturuyor.

Buradan yola çıkarak sanatçı, sergi için kendine ayrılan mekânı ve zamanı enstrümanlarına, yani kullandığı araçlara ve malzemelere adıyor, onlara ayna tutuyor ya da kendi tabiriyle “enstrümanlara verilen görevlerin ötesine geçerek onları sahneye çıkarıyor.”

Bu araçlardan bir tanesi elimizden düşmeyen, neredeyse bedenimizin bir parçası haline gelen akıllı telefonlar. ‘Telefon’ isimli yağlı boya resminde, bir akıllı telefonu bilinmedik bir zamanda ve mekânda havada bırakarak özgürleştiren sanatçı, ‘Fon’, ‘Telefon’ ve ‘Kafatası Fon’ başlıklı heykel serisinde ise, çeşitli dönemlere ait cep telefonlarını hafızasında kaldığı şekliyle yeniden üretiyor.

 

 

Sergide yer alan, ‘Fihrist’’ ve ‘Sulu Boya Pedi’nde ise sanatçı işlerin üretildiği zeminleri de bir enstrüman olarak ele alıyor: ‘Fihrist’, fihrist sayfaları üzerine yapılan bir desen serisinden oluşurken, ‘Sulu Boya Pedi’nde sanatçının başka bir sulu boya resmi yaparken palet olarak kullandığı kağıdın üzerindeki lekelere müdahale etmesiyle, bu kağıt işlevsel bir araç olmaktan çıkıp başlı başına bir resme dönüşüyor.

Yalnızca nesneleri değil eserlere verilen isimleri de bir araç olarak gören sanatçı, bir dönemde aldığı ve artık ne kendisinde ne de piyasada bulunan bir kalemle ürettiği desene ‘Kayıp Kalem’ ismini veriyor. ,Kayıp Kalem’, desenin üretiminde sanatçıya eşlik eden aracın, bir kalemin nostaljisini temsil ediyor. Şahin, ‘Enstalasyon (Piyano İçin Etüd 2)’ isimli tuvalinde ise planladığı ama yapamadığı bir enstalasyonu, Galeri 5 sergi alanının zemin ve duvarını baz alarak iki boyuta sığdırıyor.

‘Piyano İçin Etüd 1’ ve ‘Enstalasyon (Piyano İçin Etüd 2)’ resimleri mekâna ayna tutarak Galeri 5 sergi alanını da bir enstrümana çeviriyor. Bu iki resimde bir fikir olarak var olan aynalar, “Aracı Serisi’nde vücut buluyorlar. Bu desen serisinde yer alan ayna, figürlerin kendileri ile yüzleşmelerini sağlayan bir araca, aracıya, belki de ara bulucuya dönüşüyor.

‘Enstrümanlar’ sergisi sanatçı ve aracısı arasında kurulan romantize edilmiş bir ilişkinin sessiz diyaloğunu yansıtırken bir yandan da nesnelerin yani maddelerin kutsallaştırıldığı, insanların araçsallaştırıldığı bir dünyaya ayna tutuyor.